Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bevezetés az ESG és a NIS2 felkészülés folyamatába, a törvények értelmezése

06.13. - 09:00 - 15:00

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felkészítő programot szervez a vállalkozások ESG törvényre és NIS2 kiberbiztonsági szint teljesítésére való felkészítésére.

Az ESG törvény 2024. január 1-jével lépett hatályba, amely többek között nem-pénzügyi jelentéstételt, auditot, valamint fenntarthatósági kockázatkezelési kötelezettséget ír elő a hazai vállalatok számára. Ezen kötelezettségek teljesítéséhez komoly felkészülés szükséges, ideértve az adatgyűjtést, a folyamatok kialakítását, a kompetenciák fejlesztését és a vállalat, valamint a teljes ellátási lánc részletes átvilágítását. Ez utóbbi miatt nem csak a nagyvállalati szféra, de minden nagyvállalatnak beszállító magyar cég érintett.
A rendezvény segíti a vállalkozásokat a fenntarthatósággal kapcsolatos témák praktikus feldolgozásában, tapasztalatok megbeszélésében, jó gyakorlatok megosztásában.

Az Európai Unió NIS2 irányelvének (Network and Information Security Directive 2) célja a kiberbiztonság megerősítése és a vállalatok, intézmények magasabb szintű védelme. Az egységesen magas szintű elektronikus információbiztonság, a kiberbiztonsági szinttel kapcsolatos követelmények érinthetik az 50 fő fölötti élelmiszer- és vegyszer előállítással és forgalmazással, futárszolgálattal, digitális szolgáltatással, hulladékgazdálkodással, energetikával, egészségüggyel, vízügyi, pénzügyi szolgáltatással foglalkozó, ill. a hadiiparral kapcsolatban álló vállalkozásokat és szolgáltatókat.
A felkészítés során tisztázzuk magát a fogalmat, hátterét, tartalmát, az ebben érintett cégeket, tevékenységeket, határidőket, bejelentéseket, az erre való felkészülést, auditorválasztást.
A felkészítés során bemutatásra kerül, hogy mivel jár az előírás a cégek számára, bemutatjuk a szükséges hardver- szoftver igényt, a szabályzatokat, ezek költségeit, felügyeleti díjat, ill. a kapcsolódó lehetséges bírságokat.
Témaválasztásunkat sürgeti a szoros határidő, mivel a cégeknek 2024. június 30-ig be kell jelentkezniük a hatóságnál, majd 2024. december 31-ig meg kell felelniük a szabályozás feltételeinek.

A részvételt ajánljuk azoknak, akik már most érintettek az elfogadott törvény értelmében, illetve akiknek még nincs jelentési kötelezettségük, de szeretnének a törvény kapcsán tisztán látni és felkészülni a jövőbeni teljesítésre. A felkészítő program során beazonosítjuk, hogy mi vonatkozik a cégükre, milyen kötelezettségeik vannak, mikor és mit kell jelenteniük.

 

PROGRAM

A 2 alkalmas felkészítés során az első alkalommal a témák bemutatására kerül sor előadás és workshop keretében, a második alkalommal a felkészítést követően a cégek elkészítik és workshop keretében bemutatják a saját felkészülési tervüket, ill. jó gyakorlatokat ismerhetnek meg vállalkozásokhoz kihelyezetten.

1. rész tematika és időpont: 2024.06.13.
Bevezetés az ESG és a NIS2 felkészülés folyamatába, a törvények értelmezése

2. rész tematika és időpont: 2024.06.25., 26.
Az ESG és a NIS2 előírások gyakorlati alkalmazása
A felkészülési programban részt vevő cégek gyakorlatának bemutatása

1. rész: Bevezetés az ESG és a NIS2 felkészülés folyamatába, a törvények értelmezése

Időpont: 2024. június 13. (csütörtök) 9:00-14:30 óra
Helyszín: Connect-Ház 1. emelet, (Tetőpont 98’ Kft), Eger, Sas utca 5-7. (FÁZIS)

Program

Köszöntő,
File Sándor, főtitkár – Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

ESG – az új fenntarthatósági törvény értelmezése
Dr. Dióssi Katalin, elnök – Szövetség a Kiválóságért Egyesület
Az ESG törvény értelmezése, kötelezettségek, felkészülés. Jó gyakorlatok bemutatása. Az ESG három területe és az EFQM Modell kapcsolódási pontjai. Kérdezz-felelek az előadásokhoz kapcsolódóan.

Kávészünet és networking

Lean Coffee módszertan mentén témafeldolgozás (javaslatok, priorizálás). A résztvevőket leginkább foglalkoztató kérdések, problémák azonosítása, kifejtése, közös megbeszélése.

12:15 órától Munkaebéd a Fázis étteremben

13:00-14:30
Mi a NIS2? Elektronikus információbiztonság, a kiberbiztonsági szint erősítése
Magyar Sándor, ügyvezető – Invictum Hungary Kft.
Kialakulása, tartalma, érintett cégek, tevékenységek, határidők, bejelentések, felkészülés, auditorválasztás. Mivel jár a cégek számára? Hardver, szoftver, szabályzatok. Költségek és bírságok, felügyeleti díj

 

 

2. rész: Az ESG és a NIS2 előírások gyakorlati alkalmazása

A felkészítés 2. része gyakorlati segítséget nyújt a felkészülésekhez a felkészülési programban részt vevő cégek gyakorlatának bemutatásával.
A felkészítő során a résztvevő vállalkozások az 1. felkészítő rendezvény alapján elkészítik és workshop módszerekkel megbeszélik saját vállalkozási tevékenységükhöz kapcsolódóan az ESG és kiberbiztonsági felkészülési tervüket.

 

Az ESG felkészítés során 3 fő területre összpontosítunk:

Környezetvédelem (Environmental):
A vállalatoknak figyelembe kell venniük a környezeti hatásokat, például az üvegházhatású gázok kibocsátását, a vízfelhasználást és a természeti erőforrások kezelését.
Az ESG jó gyakorlatok ezen a területen arra ösztönzik a cégeket, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és támogassák a fenntartható fejlődést.

Társadalmi felelősségvállalás (Social):
Ide tartozik a munkavállalók jólétének biztosítása, a sokszínűség előmozdítása és a közösségi kezdeményezések támogatása.
A vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk a társadalom iránt, és hozzájárulniuk kell a pozitív változásokhoz.

Vezetés és irányítás (Governance):
A jó irányítás alapvető a vállalatok hosszú távú sikeréhez.
Az ESG jó gyakorlatok ezen a területen magukban foglalják a transzparenciát, az etikát és a megfelelőséget a jogszabályokkal.

 

Az ESG jó gyakorlatok bemutatásának célja a hosszú távú értékteremtés és a fenntartható üzleti működés előmozdítása.

Tervezett időpont és helyszín:
2024.06.25. ESG felkészülés és jó gyakorlatok – helyszín, egyeztetés alatt

NIS2 felkészítési gyakorlat során 3 területre fókuszálunk

A NIS2 szigorú követelményeket fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. A gyakorlat során az alábbi területek kidolgozását helyezzük középpontba:
– a kiberkockázatok kezelése,
– az incidensek hatékony kezelése,
– az üzleti folytonosság biztosítása.

Tervezett időpont és helyszín:
2024.06.26. NIS2 felkészülés és jó gyakorlatok – helyszín egyeztetés alatt

Jelentkezés és feltételek:
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát 2024. június 10. (hétfő) 13:00 óráig a www.hkik.hu oldalon vagy az alábbi regisztrációs linken szíveskedjen jelezni: IDE KATTINTVA

Kérjük töltse ki a témához kapcsolódó felmérésünket a https://forms.gle/xm2BSg5uHRS6HgGn7 linken!

További felvilágosítás:
Égető Ildikó térségi menedzser, Telefon +36 20 328 4977, e-mail: ildiko.egeto@hkik.hu

A rendezvény a VF/44/5/2023 számú támogatói okiratban foglaltak szerint valósul meg.

Részletek

Dátum:
06.13.
Időpont:
09:00 - 15:00

Helyszín

Tetőpont Szakáruház és Fázis rendezvényterem – Tetőpont 98’ Kft, Sas utca 5-7.

Szervező

Nagy Kata – titkárságvezető
Phone
+ (36) (36) 429 - 612 101-es mellék // + (36) (30) 456-2181
Email
kata.nagy@hkik.hu